Sticky

Meer inzicht in het dataverbruik van je iPhone

  • 23 november 2016
  • 0 reacties
  • 1991 keer bekeken

Badge
  • Oud-moderator
  • 393 reacties
In dit topic ga ik je helpen het dataverbruik van je iPhone inzichtelijker te maken. Ook geef ik tips om het verbruik te verminderen. De Ben app en je Ik Ben pagina geven weer hoeveel MB’s je nog over hebt in de maand en achteraf kan je op de factuur zien hoeveel MB’s je per dag hebt verbruikt. Verder beschermt Ben je door waarschuwings-sms’jes te sturen wanneer je databundel (bijna) op is en kan je MB Pauze aanzetten. Op de factuur kan je achteraf zien hoeveel data je per dag hebt verbruikt. Vanwege de privacy wetgeving kan Ben je niet vertellen waar je MB’s aan zijn opgemaakt. Welke websites/apps je bezoekt/gebruikt en welke apps/systeeminstellingen data op de achtergrond verbruiken, kan Ben je dus niet vertellen. Het is dan ook extra belangrijk als je je verbruik in de instellingen van je iPhone zelf bijhoudt en ik ga je hierbij helpen.

Inzicht in het dataverbruik van je iPhone krijgen houdt ook in dat je je bewust bent van de omvang van je bewust verbruik, maar ook bewust bent van je onbewust verbruik. Met dat laatste bedoel ik dat je toestel op de achtergrond en in standby data kan verbruiken. Welke apps en systeemfuncties dat doen en wat de omvang is van dat verbruik, hangt volledig af van hoe je je toestel is ingesteld. Laten we eerst kijken waar je je verbruik kan inzien in je iPhone.

Inzien mobiel dataverbruik
Anders dan bij een Android toestel, kan je bij een iPhone niet het dataverbruik binnen een te kiezen periode inzien. Dat betekent dat als je op je factuur merkt dat er bijzonder veel data is verbruikt op een bepaalde dag, je achteraf in de instellingen dit niet nauwkeurig kunt terugzien. De iPhone geeft alleen een nauwkeurige weergave van je verbruik binnen een bepaalde periode en wat de periode is, bepaal je zelf. Je dataverbruik vind je onder ‘Instellingen>Mobiel Netwerk’. Voor dit topic is zijn alleen de kopjes “Mobieledatagebruik” en “Gebruik Mobiele Data Voor” interessant aangezien het hier om dataverbruik gaat die via je simkaart wordt geregistreerd. Het eerste geeft de totaliteit van je verbruik binnen de periode weer en het tweede geeft weer welke apps toegang hebben tot je mobiel internet en hoeveel data per app is verbruikt. Het verbruik van systeemfuncties zoals Siri en iTunes is onder “Systeem” te vinden. Voor de duidelijkheid: 1000KB is ongeveer 1MB. Helemaal onderaan onder “Opnieuw ingesteld:” kan je zien vanaf wanneer je dataverbruik is geregistreerd. Tip: Druk op de eerste dag van de maand onderaan op de knop “Stel gegevens opnieuw in” zodat het door je toestel geregistreerd verbruik gelijk loopt met het verbruik die je toestel registreert.

Beperken van het verbruik op de achtergrond en in standby
Dat apps en systeemfuncties op de achtergrond en in standby data verbruiken, is niets mis mee en kan juist handig zijn. Denk aan mails en Whatsapp berichten die binnenkomen zonder dat je je iPhone gebruikt. Toch is het goed om kritisch te kijken naar welke apps je echt mobiele datagebruik op de achtergrond wilt toestaan. Onder ‘Instellingen>Berichtgeving’ en ‘Instellingen>Algemeen>Ververs op achtergrond’ kan je dat per app instellen. Als je toegang daarvoor uitzet, krijg je geen notificaties meer en komen de meldingen pas binnen wanneer je de app opent.

Mogelijk hoog dataverbruik uitschakelen
Het verbruik van apps op de achtergrond is redelijk gering. IOS systeeminstellingen kunnen echter wel voor bijzonder hoog dataverbruik zorgen. Je merkt dat wanneer ogenschijnlijk spontaan een grote hoeveelheid MB’s verloren bent en wellicht zelfs daardoor buiten de bundel datakosten maakt. Om te voorkomen dat dat gebeurt, kan je de volgende systeemfuncties nalopen.

Wi-Fi-assistentie: Dit is een nieuwe functie die ervoor zorgt dat je iPhone omschakelt naar het mobiel data netwerk wanneer de wifi verbinding niet stabiel of snel genoeg is. Omdat die omschakeling zonder melding gaat, heb je vaak niet door dat je data verbruikt via het mobiel netwerk en dus MB’s verbruikt. Je vindt deze instelling onder Instellingen>Mobiel Netwerk>Wifi-assistentie.

iCloud Drive: Zoals de naam het wellicht al vermoedt, maakt iCloud Drive het mogelijk documenten en data van geselecteerde apps via de Cloud te benaderen en op te slaan. Op zich handig als je meerdere IOS apparaten hebt. Om de documenten te benaderen, moeten de documenten wel eerst op de cloud geüploadt worden. Dat uploaden gebeurt op de achtergrond en kan zowel via Wifi alsook via mobiele data gaan. Dat laatste kan je voorkomen door onder ‘Instellingen>iCloud>iCloud Drive’ “Gebruik mobiele data” uit te zetten. Over het algemeen is WhatsApp de boosdoener als het om groot ongewenst verbruik via iCloud Drive gaat. Een verlies van bijvoorbeeld 1500MB binnen een paar uur is dus niet geheel ondenkbaar. Open Whatsapp en ga naar Instellingen>Chats>Reservekopie hoe groot de reservekopie is.

Zoek binnen de apps zelf
Naast de instellingen van IOS kan je bij de instellingen van de apps zelf ook veel winst behalen met betrekking tot het beperken van je verbruik. Zo kan je voor Facebook het automatisch afspelen van video’s uitzetten, voor WhatsApp het automatisch downloaden van media uitschakelen en voor Instagram “Minder data gebruiken” aanzetten. Het aan- of uitzetten van bepaalde functies kan enigszins je gebruikservaring verminderen maar evenzo ook je MB verbruik verminderen. Zoek daarom naar instellingen die het meest geschikt zijn voor je databundel.

Als je mijn tips toepast, zal je niet alleen meer inzicht krijgen in je dataverbruik, maar ook langer kunnen genieten van je databundel. Mocht je databundel toch bijna opraken, dan kan je altijd via je Ik Ben pagina of Ben app je bundel omhoog wijzigen of een tijdelijke MB Extra bundel nemen welke respectievelijk binnen 24 uur en per direct ingaan. Heb je zelf nog een goede tip om het dataverbruik van je iPhone te beperken? Deel het in dit topic met ons 😃

0 reacties

Geen reactie

Reageer