blog

Afkliktip 7: telefoongebruik bijhouden

  • 17 september 2018
  • 0 reacties
  • 1308 keer bekeken
Afkliktip 7: telefoongebruik bijhouden
Reputatie 4
  • Ben nieuwsgierig*
  • 0 reacties
Dat telefoongebruik de afgelopen jaren is gestegen, is geen verrassing. We kijken steeds meer op onze mobiele telefoon om alle social media-kanalen langs te scrollen of onze appjes te beantwoorden en vergeten daarbij wel eens de tijd. Weet jij echter hoeveel minuten, of zelfs uren, jij iedere dag op jouw telefoon zit? In dit artikel staan de handigste apps voor het bijhouden van jouw verbruik op een rijtje.

Houd je verbruik gemakkelijk bij met een app


Je kan pas bewust zijn van je eigen gedrag als je weet wat je precies doet. Gelukkig zijn er slimme apps die jouw gedrag bijhouden in een digitaal dagboek, zodat jij aan het einde van de dag kunt zien hoeveel jij op jouw mobiel zit en wat je de hele dag door doet. Door jouw gebruik bij te houden kun jij je meer bewust worden van jouw telefoongebruik.

Quality Time en Moment


Quality Time (Android) en Moment (IOS) zijn applicaties die gemakkelijk jouw gebruik van de dag op een rijtje zet. Zo zie je precies welke apps je hebt gebruikt op een specifiek moment en hoeveel tijd jij op de app hebt besteedt. Ben jij echt een grootgebruiker? Via deze apps kun je niet alleen per week zien hoelang jij op je mobiel zit, maar ook per dag en zelfs per uur! Daarnaast worden er handige weetjes met je gedeeld zoals jouw favoriete app en andere telefoon gewoontes.

Meten is weten, maar kan je er ook wat aan doen? In de apps kan je een tijdslimiet zetten op de apps. Dan krijg je een pop-up met de waarschuwing dat je langer dan de gewenste grenstijd op een app zit.

Wat leuk is aan Quality Time is dat jouw dagoverzicht getoond wordt als een tijdlijn, net zoals jij gewend bent op Facebook of Instagram. Aan het einde van de dag kan je dus ook door jouw gebruik heen scrollen. Heeft jouw hele familie een iPhone of iPad thuis? Met de IOS-versie ‘Moment’ kun je jouw hele familie koppelen aan deze app en dus zien hoe vaak jouw broer, zus, vader, moeder, opa of oma op zijn of haar apparaat zit. Zelfs kun je familie-momenten inschieten voor schermvrije momenten op de dag, bijvoorbeeld bij het eten. Dat scheelt je ook weer een Bordjeprik ;)

Waarschuwingen op Instagram en Facebook


Begin augustus is bekend gemaakt dat zelfs Instagram en Facebook zelf inzichtelijk gaan maken hoe lang jij bezig bent met de app (NRC,2018). Dat niet alleen, ze gaan ook een timer introduceren waarin wordt aangegeven wanneer je te lang bezig bent met scrollen. Zodat je een waarschuwing krijg wanneer jij hier overheen gaat.

Er komen dus steeds meer nieuwe functies om je bewust te maken van jouw telefoongebruik, via externe apps maar ook via jouw telefoon. Hoe houd jij jouw verbruik in de gaten? Laat het mij hieronder in een reactie weten!

Geschreven door Denise, social media manager bij Ben

0 reacties

Geen reactie

Reageer