Blog

Hoe voorkom ik dat mijn telefoon gehackt wordt?

  • 22 mei 2018
  • 2 reacties
  • 19158 keer bekeken
Hoe voorkom ik dat mijn telefoon gehackt wordt?
Reputatie 4
  • Ben nieuwsgierig*
  • 0 reacties
Stel je eens voor: op een mooie zomerse dag zit je lekker op een terrasje met leuk gezelschap. De zonnestralen verwarmen heerlijk je nek, rug en armen en een koud drankje staat verleidelijk voor je neus. In deze heerlijke ontspannen setting wil je graag een paar coole vakantiefoto’s laten zien, dus pak je je telefoon. Tot je verbazing blijkt je telefoon vergrendeld met een wachtwoord dat je niet kent – je kunt je telefoon niet meer in.Of je kunt er wel in maar al je foto’s zijn weg. Of misschien zijn je foto’s wel vervangen door hele rare andere foto’s? Hopelijk gebeurt het je nooit, maar wat ik net geschetst heb zou zo maar eens het begin kunnen zijn van de nachtmerrie dat je telefoon gehackt is.

Nachtmerrie


Het is mij gelukkig nooit gebeurd maar nu ik erover nadenk zouden de consequenties van een hack van mijn telefoon behoorlijk heftig zijn. Op mijn telefoon staan bijvoorbeeld heel veel contactgegevens van familie, vrienden en zakenrelaties – wat gaat zo’n gemenerik met hun gegevens doen? En die schurk zit dan natuurlijk ook meteen in mijn mailbox en in mijn WhatsApp, kan alles lezen en vanuit mijn naam berichten versturen. En nog veel beangstigender: wat zijn er eigenlijk veel apps met persoonlijke gegevens die openen zonder password!

Stagefright


Het hacken van je mobiel kan veroorzaakt worden door bijvoorbeeld dubieuze websites te bezoeken of onbetrouwbare bestanden te downloaden. Het belangrijkste wat je moet doen om hacking tegen te gaan is natuurlijk jouw telefoon vergrendelen, zodat jouw persoonlijke digitale leven beschermd is als je telefoon gestolen wordt of ergens laat liggen - maar ik schrok als Android gebruiker toch behoorlijk toen ik erachter kwam dat er een Android lek bleek te zijn (Stagefright) waarbij iemand mijn telefoon over kan nemen zonder dat ik zelf iets gedaan heb. Degene in kwestie hoeft alleen maar mijn contactgegevens te hebben en mij een speciaal Google-hangouts bericht of een speciaal MMS bericht met een video of MP3 bestandsformaat te sturen. Je telefoon hoeft het alleen maar te ontvangen en het kwaad is geschied. Yep, zelfs zonder dat jij het bericht opent.

Wat kun je zelf doen?


Zorg ervoor dat je altijd de laatste firmware geïnstalleerd hebt, deze wordt naar je gepusht door de fabrikant van je toestel. Inloggen op publieke Wifi is sowieso onverstandig en kun je beter niet doen. Als Android gebruiker kun je overwegen om een Android Virusscanner te installeren, de consumentenbond heeft de verschillen tussen betaalde en gratis versies al voor je onderzocht. Virusscanners voor Apple en Windows bestaan overigens niet.

In hetzelfde artikel geeft de consumentenbond ook tips voor veilig smartphone gebruik:
  1. Voorkom risico's door alleen apps te installeren vanuit de Google Play Store.
  2. Foute apps worden vaak vermomd als populaire apps. Tip: lees reviews en controleer de naam van de ontwikkelaar.
  3. Let goed op de rechten die een app vraagt, zoals het versturen van sms.
  4. Klik niet op links naar apps in e-mails en sms'jes. Zoek de app liever zelf op.

Als je deze tips van de consumentenbond toepast kun je met een gerust hart op dat heerlijke terrasje in de zon lekker pronken met je vakantie foto’s.

2 reacties

Reputatie 2
Malwarebytes for Android gebruik ik zelf, werkt perfect! 🙂

Reageer