Blog

[Mobiel] Let op voor oplichters, scammers en fraudeurs!

 • 3 mei 2018
 • 7 reacties
 • 43395 keer bekeken
[Mobiel] Let op voor oplichters, scammers en fraudeurs!
Reputatie 4
 • Ben nieuwsgierig*
 • 0 reacties
Opgelicht via e-mail, sms, of de telefoon? Het komt steeds vaker voor. Criminelen zijn overal actief en het aantal fraudemeldingen blijft groeien. Het wordt lastiger om berichten te herkennen als fraude. Ook breidt dit probleem zich steeds verder uit naar verschillende kanalen, en moet je nu zelfs opletten wanneer je gebeld wordt. Ik geef je in dit blog een paar voorbeelden van fraude die steeds vaker voorkomen. Daarnaast geef ik tips, zodat je fraude sneller herkent en oplichting kan voorkomen.

Oplichting door neppe winacties via e-mail en sms


Er zijn momenteel veel e-mails in omloop die bijna niet van echt te onderscheiden zijn. Oplichters doen in de e-mail voorkomen alsof je een prijs hebt gewonnen of recht hebt op een speciale aanbieding. Zo zijn er bijvoorbeeld al nepmails van IKEA, het CJIB en Rabobank bekend. Er wordt gevraagd je telefoonnummer te geven, waarna je verschillende sms’jes krijgt. En voor je het weet heb je ineens een hele hoge telefoonrekening.

Tips:


 • Let op het SMS-nummer: 4239. Dit is een frauduleus nummer waar wij steeds meer meldingen over binnenkrijgen. Zie je dit SMS-nummer terug op je factuur en is er veel geld afgeschreven? Neem dan contact op met de klantenservice.
 • Officiële e-mails van IKEA kun je herkennen aan de afzender met het mailadres @IKEA.com, @IKEA.nl of @family.ikea.nl. Een voorbeeld van een e-mailadres dat oplichters gebruiken, en niet door IKEA is verzonden: @weekly.apptips.me.
 • Een ander voorbeeld is Praxis. De betrouwbare e-mailadressen van Praxis zijn: @prxnieuwsbrief.praxis.nl of @praxis.cccampaigns.net. Het neppe e-mailadres dat hier gebruikt wordt, is: @mailer.cadeaupraxis.com.
 • Als je een e-mail niet vertrouwt, kun je altijd op de fraudehelpdesk kijken of het een onbetrouwbaar e-mailadres is.

Vreemde bellers


Ik heb al van verschillende mensen in mijn omgeving gehoord over een gemiste oproep van een vreemd, buitenlands telefoonnummer. Wanneer je dit nummer terugbelt, wordt er heel veel geld van je rekening afgeschreven.

Door middel van slimme trucjes zorgen deze criminelen er voor dat je lang aan de lijn blijft. Hierdoor loopt je rekening snel op. De telefoonnummers waarmee zij bellen zijn buitenlandse servicenummers, net zoals de 0900-nummers die wij in Nederland kennen. Zij stellen zelf in hoeveel het nummer per minuut kost en het geld komt direct bij de oplichters terecht. Verwacht je geen belletje vanuit het buitenland? Bel dan ook geen telefoonnummer op met een vreemd telefoonnummer of landcode terug. Wanneer je terugbelt, krijg je een bandje te horen waardoor lijkt dat de andere kant nog niet heeft opgenomen. Echter is dan al het geld aan het rollen.

Er zijn verschillende soorten oplicht-trucs die gepleegd worden door vreemde bellers. Zo zijn er ook de zogeheten helpdesk-bellers. Zij maken misbruik van onder andere de namen Dell, Gmail, Canon, Yahoo en Apple en doen zich voor als behulpzame medewerkers van het bedrijf. Zij bellen op met het verhaal dat je problemen hebt met je computer en proberen je bepaalde software van een website te laten downloaden. Hiermee kan er malware op je computer worden geïnstalleerd, hiermee kunnen ze bestanden van je computer blokkeren en wachtwoorden achterhalen. Daarnaast zijn ze vaak uit naar je persoonlijke gegevens of ze vragen je een abonnement te nemen voor een virusscanner. Daarna zit je vast aan een duur abonnement of hebben ze via malware toegang tot je computer. Deze telefoonnummers beginnen voornamelijk met: +31 233.

Tips


 • Bel geen buitenlandse telefoonnummers die je niet kent terug. De kans is aanwezig dat er heel veel kosten worden afgeschreven. Als het nummer begint met +44 70 of +22 81 is de kans groot dat het om oplichters gaat.
 • Hang altijd meteen de telefoon op als je het niet vertrouwt.
 • Download nooit iets van een vreemde site. Oplichters kunnen via verschillende soorten software je computer besturen. Via de 'Truecaller' identificeer je onbekende bellers en kun je ook ongewenste nummers blokkeren. De app is beschikbaar voor Android en IOS.

Ongevraagde sms-acties


Ook is er een toename te zien van oplichters die je via sms’jes veel geld afhandig maken. Zo ontvang je een sms’je dat je een waardebon kan winnen als je het antwoord op een prijsvraag terug sms’t. Echter win je helemaal niks, maar word je verrast met een enorme telefoonrekening.

De Fraudehelpdesk biedt je nog veel meer informatie en tips over verschillende soorten fraude. Ook kun je hier fraude melden als je zelf slachtoffer bent geworden. Vermoed je dat je opgelicht bent? Neem dan contact op met je telefoonprovider, zij kunnen dan een onderzoek starten.


WhatsApp fraude

Ook via WhatsApp is fraude plegen mogelijk. Om dit te voorkomen, geef nooit je verificatiecode af. Wanneer iemand met een onbekend nummer maar een foto van een bekende je een berichtje stuurt, bel degene dan op om dit te controleren. Als je twijfelt of iemand misschien de identiteit van een bekende gebruikt, stel dan persoonlijke vragen om te controleren of hij/ zij de antwoorden weet. Daarnaast, zet nooit je telefoonnummer op internet.

Facebook

Bescherm je Facebook door naar Instellingen en Privacy te gaan. Bekijk hier of je de gewenste instellingen hebt.

Geschreven door Bianca, Communication Operation Manager bij Ben

7 reacties

Wat je ook kunt doen als je bent gebeld door een onbekend telefoonnummer is het nummer door een database halen zoals http://www.telefoonnummerzoeken.net/ . Zo kun je zien wat de ervaringen zijn geweest van andere personen met dat nummer. Ook kun je hier zelf feedback plaatsen bij tel. nummers om zo andere potentiële slachtoffers te waarschuwen.
Zie hier de pagina met een hele hoop nummers met feedback/reviews erbij.
Reputatie 5
Badge +12
Dat is inderdaad ook een hele goede tip! Op deze manier kan je wat gemakkelijker achterhalen wie jou precies gebeld heeft en wat de ervaringen van anderen waren hierin.
Reputatie 2
Scary stuff!
Jest nie do pomyślenia, aby tacy ludzie mogli legalnie prowadzić swoje firmy?! Na stronie https://www.wiebelter.info/ można przeczytać, co ludzie myślą
Het is onvoorstelbaar dat zulke mensen legaal hun bedrijven kunnen runnen?! Op de webpagina https://www.wiebelter.info/ kan men lezen wat mensen ervan vinden
Reputatie 5
Badge +7
Bedankt voor de tip, LeilaLeila!

Reageer