Roaming in de EU. Wat moet je weten?

  • 16 April 2019
  • 0 reacties
  • 5680 keer bekeken

Reputatie 5
Badge +6
Ben je vaak op reis binnen de EU of heb je een vakantie gepland staan? Dan heb ik goed nieuws voor je! Het Europese hof heeft namelijk sinds 13 juni 2017 besloten dat roamingkosten verleden tijd zijn. Dit betekent dat jij je Ben bundels kunt blijven gebruiken zoals jij dat gewend bent binnen Nederland, zonder extra kosten!

Wat verandert er?

Eigenlijk verandert er voor jou als Ben klant niet zo heel veel, behalve dat je geen extra kosten meer hoeft te betalen voor gebruik binnen de EU. Voor de rest blijft alles zoals het was.
Wel is het zo dat er vanaf 13 juni ook gebruik gemaakt kan worden van de MB Pauze en MB Extra bundels in de EU, voor als je iets te veel vakantiekiekjes hebt gedeeld met vrienden en familie. Je ontvangt de 80% en 100% notificatie via de sms zoals je dat gewend bent in Nederland.Zo voorkom je verrassingen. Mocht je toch buiten je bundel gaan dan gelden de Nederlandse buiten de bundel tarieven.

Gelden de nieuwe regels voor heel 'Zone 1'?

Niet heel Zone 1 doet mee met de nieuwe regels. Zoals gezegd verdwijnen de roamingtarieven alleen binnen de Europese Unie. Zwitserland valt niet onder de EU. Hier blijf je een toeslag van 6ct per minuut / MB betalen en 2ct per sms als je een sms bundel hebt toegevoegd aan je abonnement.
Er zal nu ook een nieuwe zone komen, voorheen had je zone 1 tot en met 4, hier wordt nu zone EU aan toegevoegd.
De landen die wel binnen de EU vallen een meegaan in de nieuwe wetgeving zijn:
Andorra, Azoren (Portugal), Balearen (Spanje), België, Bulgarije, Canarische Eilanden (SP), Cyprus (Griekse deel), Denemarken, Duitsland, Estland, Faeröer Eilanden, Finland, Frankrijk, Franse Antillen, Frans-Guyana, Gibraltar, Griekenland, Groot-Brittannië, Guadeloupe, Guernsey (GB), Hongarije, Ierland, IJsland, Isle of Man (GB), Italië, Jersey (GB), Kroatië, Letland, Liechtenstein, Litouwen, Luxemburg, Madeira (PT), Malta, Martinique, Monaco, Noord-Ierland (GB), Noorwegen, Oostenrijk, Polen, Portugal, La Réunion (FR), Roemenië, San Marino (IT), Sint-Barthelemy (Fr. Antillen), Slovenië, Slowakije, Spanje, Svalbard (NO), Tsjechië, Vaticaanstad (IT), Verenigd Koninkrijk, Zweden
De nieuwe roaming wetgeving geldt wel in Noorwegen en IJsland, deze landen vallen niet binnen de EU maar hier kun je ook zonder extra kosten je bundels gebruiken vanaf 13 juni.

De tarieven voor de rest van de wereld kun je nakijken op de website.

Let wel op, de kosten voor maritiem vervallen niet. Als je op een boot of in het vliegtuig bent maakt je simkaart geen verbinding met een netwerk maar met een satelliet. Hier worden de kosten voor zone 4 voor berekend.

Zijn er uitzonderingen?

Ja, bij de nieuwe wetgeving komen ook uitzonderingen. Één daarvan is een onbeperkt internetbundel 'internet altijd '08'. Ben jij een van de bofkonten met nog een onbeperkt internetbundel? Houd dan rekening met de zogenaamde ‘fair use policy’: Klanten met het oude "Internet Onbeperkt 2008" prijsplan hebben binnen de EU (Zone 1) een limiet van 16 GB per maand en betalen bij overschrijding 1ct per MB. Je hebt dus vanaf 13 juni met deze bundel onbeperkt internet binnen Nederland en krijgt hier ook nog eens 16 GB bij die je kunt verbruiken in de gehele EU. De onbeperkt bellen/sms'en bundel kan wel onbeperkt gebruik worden.

Maak je gebruik van een 10 GB bundel? Dan kun je binnen de EU 8 GB verbruiken zonder extra kosten. Is je bundel op? Dan betaal je €0,10 per gebruikte MB. Je kunt er ook voor kiezen om een MB extra bundel aan te zetten.

Een andere fair use policy die is opgelegd, is voor hoelang jij je simkaart buiten Nederland mag gebruiken. Dit is maximaal 4 aaneengesloten maanden. Ben je langer dan 4 maanden in het buitenland dan zal Ben wel roamingskosten in rekening brengen, dit is het tarief van Zone 1. Mijn advies is dan ook om een lokale simkaart aan te schaffen als je voor langere tijd in 1 land verblijft.


Kan ik nu ook zonder extra kosten vanuit Nederland naar het buitenland bellen?

Bellen vanuit Nederland naar het buitenland blijft geld kosten. Hoeveel dat precies is is afhankelijk naar welk land je belt of sms’t. Je kunt dit vinden op pagina 4 van de Ben tarievenlijst. Dit komt omdat je binnen Nederland gebruik maakt van het thuisnetwerk en je niet aan roamen bent.

Moet ik hier zelf nog wat voor doen?

Zeker niet! Het afschaffen van de kosten geldt voor iedereen. Zowel voor bestaande, nieuwe en toekomstige klanten zijn roamingkosten binnen de EU verleden tijd. Je hoeft hier zelf niks voor in te stellen, aan te passen of te wijzigen. Het gaat allemaal vanzelf! Je kunt zorgeloos je bundels gebruiken tijdens je vakantie, reis of tripje.

Nog een extra tip!
Mijn advies is, als je de grens overgaat, om je telefoon op handmatig netwerk selecteren in te stellen. Dit om te voorkomen dat als jij bijvoorbeeld in Griekenland bent je toestel zich verbind met een Turks netwerk. Dit kan namelijk voor extra kosten zorgen, en daar zit je natuurlijk niet op te wachten!

0 reacties

Geen reactie

Reageer