[Nieuws] Simswapping

  • 11 March 2019
  • 0 reacties
  • 1368 keer bekeken
[Nieuws] Simswapping
Reputatie 4
Badge +6

Uit een onderzoek van RTL Nieuws bleek dat in 2018 in Nederland honderden mensen slachtoffer zijn geworden van simswapping. Simswapping is een truc van criminele hackers waarbij ze proberen om een 06-nummer te stelen.

Hoe werkt simswappen?
Criminele hackers willen met sim-swapping toegang krijgen tot online accounts welke verbonden zijn aan het mobiele nummer. Veel online accounts vragen gebruikers om een tweestapsverificatie in te stellen en in veel gevallen gebeurt dit door een telefoonnummer. Elke keer als er ingelogd moet worden krijgen gebruikers een sms-bericht.

Na de sim-swap komen de sms-berichten aan bij de hacker. Hiermee loop je het risico dat de criminele hackers ook daadwerkelijk toegang krijgen tot jouw account, bijvoorbeeld van DigiD maar ook je e-mail en online bankieren. In sommige gevallen kunnen zij hier zelfs geld mee verdienen.

De criminele hackers proberen ook de klantenservice van de telecomprovider te hacken.
Het uiteindelijke doel van de hacker is om de klantenservice medewerker te overtuigen om het 06-nummer van het slachtoffer over te laten zetten op de simkaart van de hacker.

Dit doen ze dan door eerst zo veel mogelijk informatie van de slachtoffer te verzamelen zodat ze ook toegang kunnen krijgen tot het 06-nummer van iemand anders. Het is hier zeker van belang dat zowel de klant als de klantenservice zorgvuldig moeten omgaan met gegevens.

Hoe beschermt Ben je tegen simswapping?
Wanneer je contact opneemt met de klantenservice wordt je in verband met jouw eigen privacy onderworpen aan een aantal controlevragen. Deze controlevragen hebben wij na aanleiding van het onderzoek aangescherpt om jou beter te kunnen beschermen tegen fraude.

Hoe bescherm je jezelf tegen simswapping?
Uiteraard dien je zelf zorgvuldig om te gaan met je gegevens. Zorg er in ieder geval ook voor dat je een sterk en uniek wachtwoord aanmaakt voor je Ben account zodat het voor de hacker niet te makkelijk wordt om informatie te verzamelen.

Tip: Kies indien mogelijk altijd voor een tweestapsverificatie via sms!


0 reacties

Geen reactie

Reageer